Categorieën
Auto's van

Ford

Ford embleem

Henry Ford werd in 1863 geboren en raakte gefascineerd door machines toen hij met een stationaire stoommachine leerde werken. Na verschillende jobs in die branche werd hij in 1891 ingenieur bij de Edison Illuminating Company. Twee jaar later promoveerde hij daar tot hoofdingenieur. Hij begon te experimenteren met benzinemotoren en kreeg eind 1893 een ééncilindermotor aan het draaien. Die motor demonstreerde Henry op het aanrecht in de keuken aan zijn vrouw Clara. Op 4 juni 1896 voltooide hij zijn eigen quadricycle waarna hij al meteen de eerste – nachtelijke – testrit maakte.

In 1899 richtte Ford samen met andere investeerders de Detroit Automobile Company op. Het bedrijf ging in 1900 failliet na een geringe autoproductie. Een jaar later kwam er een doorstart met Henry Ford aan het roer. Hij hernoemde het bedrijf tot Henry Ford Company. Drie maanden later ging het bedrijf alweer failliet waarop Ford en verschillende andere partners vertrokken. Na een nieuwe doorstart zou dat bedrijf uiteindelijk Cadillac worden.

Op 16 juni 1903 richtten Henry Ford en elf investeerders de Ford Motor Company in Michigan op met een startkapitaal van $28.000. Henry Ford ruilde de plannen van zijn auto en de 17 patenten tegen 255 aandelen en werd hoofdingenieur en ondervoorzitter. De autoproductie begon in een omgebouwde wagenfabriek in Detroit met 10 werknemers die een paar exemplaren per jaar produceerden. Het eerste model was de Ford Model A die $750 kostte. Ford richtte zich op auto’s voor de gewone man aan betaalbare prijzen. Ford introduceerde ook de optiepolitiek en bood alzo een optioneel lederen dak aan voor $50. Op 17 augustus 1904 opende Ford haar eerste buitenlandse vestiging. Ford Motor Company of Canada begon in 1905 in een kleine nieuwe fabriek in Walkerville (Ontario) te produceren.

Reeds in 1906 groeide Ford uit tot de grootste autobouwer van de Verenigde Staten. Henry Ford werd algemeen directeur en meerderheidsaandeelhouder. Op 1 oktober 1908 introduceerde het bedrijf de succesvolle Ford Model T. Het model werd eerst in de fabriek in Piquette gemaakt. In 1910 verhuisde de productie naar een veel grotere fabriek in Highland Park. De legendarische Model T zou uiteindelijk één van de meest succesvolle automodellen ooit worden. De productie eindigde pas in 1927 na 15.458.781 wereldwijd gebouwde stuks.

klik en lees van wie deze Ford v8 Model C Fendor deluxe was.