Categorieën
inhoud Tilburgs Herdgang

‘t Heike

In 1638 vermeld het Heyken ofte Hoocht (Hoogtestraat). De kaart van D. Zijnen uit 1760 heeft de plaatsaanduiding ‘t Heike ter hoogte van de tegenwoordige Heikestraat, welke daar onbenaamd op voorkomt. Op de kadasterkaart van 1832 is ‘t Heike het kleine driehoekige pleintje dat later Piuspark zou worden genoemd, maar nu bekend is onder Piusstraat.
Op een Figurative Carte Van Den Schutters Bogert (van het gilde St.Sebastiaan) die op 9 maart 1771 werd getekend door de landmeter Daniel Verhoeven, wordt dit gebied omschreven als Het Heijken, waar in de boomgaard de schuttersdoelen (Doelenstraat) zijn, en op de weg genaamd De Groote Her.r. Baene (Piusstraat) de schuttersboom (Schutsboomhof), dicht bij de tegenwoordige Heikestraat is geplaatst. De Heikestraat werd toen de oude baene genoemd. In het boekje de Verdeeling van de Tienden uit 1778 loopt De Tooren-klamp onder meer tot op ‘t Heiken aan den Schuts Boom, van daar Zuidwaarts om, door den weg langs de Colveniers Doelen.
De gemeenteraad stelde in 1900 de Heikestraat officieel vast Van einde Zwijsen-straat en Pius-straat tot de Stevenzandsche straat bij de Brouwer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.