Categorieën
inhoud Tilburgs Herdgang

Hasselt

In 1418 wordt de Hasselt al genoemd. Hasselt komt van het Oud-Nederlandse woord hasel en betekent hazelbosje of hazelaar. De Hasselt werd voor het eerst op 8 oktober 1881 door de gemeenteraad vastgesteld als het plein bij de Kapel. De Hasseltse kapel of Kapel Onze Lieve Vrouw Visitatie is een kapel die dateert van iets vóór 1536. De kapel is daarmee het oudste religieuze monument van Tilburg.

Het oudste document waarin de kapel wordt vernoemd stamt uit 24 april 1540. Hierin laat een zekere Laurens Peter Verschueren een bedrag van tien stuivers na aan Onser Liever Vrouwen in der capellen aan die Hasselt. De kapel bevat een klokje waarin de tekst gegoten staat: Maria is mijnen naem, Jasper Moer maeckten mij int jaer ons heeren MCCCCCXXXVI. Dit betekent dat de kapel er in ieder geval in 1536 al stond. In 1560 was sprake van meesteren van de Capelle aan de Hasselt. Deze kapelmeesters waren ondergeschikt aan de parochie van Tilburg, maar de kapel was en bleef eigendom van de buurt, ook toen ze in 1648 onttrokken werd aan de eredienst. In 1743 werd zelfs een woning in de kapel gebouwd, maar toch bleef de kapel, en met name het klokje, een openbare functie vervullen. De reden voor het gebruik als woning was, dat het nu was toegestaan onderhoudswerkzaamheden uit te voeren, daar de kapel een profane functie had. In 1794 werd de woning verlaten.

In 1796 mocht de kapel weer voor de eredienst gebruikt worden en toen in 1832 het kadaster werd ingevoerd ging men er van uit dat de kapel eigendom van de Sint-Dionysiusparochie van ’t Goirke was. Ook nu nog zijn er twee kapelmeesters die verantwoording aan de parochie verschuldigd zijn. Vanaf 1898 werd het beheer overgenomen door de nieuw gestichte parochie Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans in de wijk Hasselt.

In 1972 werd de kapel gerestaureerd en toen werd ook de Stichting tot Beheer van de Hasseltse Kapel in het leven geroepen, waarin de parochie en de gemeente beide zitting hebben. Sindsdien wordt de kapel voor zowel religieuze als culturele activiteiten gebruikt.

Burgemeester & Wethouders besloten op 18 januari 1927 de naam te wijzigen in Hasseltplein, maar dit besluit werd op 19 april van dat jaar weer ingetrokken. Op de kaart van D. Zijnen uit 1760 staat bij het plein de naam Hasselt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.