Categorieën
1701-1800 Iedereen

1770 Petrus Fransen

bekijk Petrus Fransen in het dynamisch geneagramIn Vlierden wordt op 1 januari 1770 Petrus Fransen, zoon van Francis Fransen en Maria Vervoordeldonck geboren.

Op 23 februari 1794 trouwt Petrus met Aldegondis Goossens (1758).

Kinderen van Petrus en Aldegondis:

  • Franciscus Fransen geboren in Vlierden op 9 november 1795.
  • Gerardus Fransen geboren in Vlierden op 27 oktober 1796.
  • Henrica Fransen geboren in Vlierden op 5 maart 1798.
  • Elisabeth Fransen geboren in Vlierden op 13 februari 1799.
  • Joanna Fransen geboren in Vlierden op 5 augustus 1800.
  • Petrus Fransen geboren in Vlierden op 11 mei 1802.
  • Johanna Fransen geboren in Vlierden op 6 juli 1805.
  • Petronella geboren in Vlierden op 6 juli 1805.

† Petrus Fransen overlijdt op 14 oktober 1841, op ?? jarige leeftijd, in Vlierden.

2 reacties op “1770 Petrus Fransen”

In december 1820 diende Peter Fransen zijn vrijwillig ontslag in bij de commissaris van de koning. De districtscommissaris begeleidde deze ontslagaanvrage met een schrijven, waarin onder meer stond:

Toen in het begin van 1819 de vorige gouverneur mij de eer aandeed mij over de voordracht tot schouten voor de onderscheidene gemeentens van mijn arrondissement te raadplegen heb ik den rekwestrant opgegeven eendeels wijl ik het eenigzins hatelijk vinde iemand uit zijn functiën te removeren, doch voornamelijk wijl mij in deze kleine rurale gemeente niemand bekend was, en ik ook stellig verzekeren kan dat er zich niemand bevond die zich eenigzins tot schout kwalificeert. De eerste dezer redenen vervalt nu geheel door het verzoek van ontslag, de tweede blijft nog bestaan, er is in Vlierden volstrekt niemand die ik kan voordragen, daarbij bevinden zich de gemeentens finantiën, zoo door slapheid en onkunde van den burgemeester als vooral door de voortvlugtigheid van den vorigen plaatselijken ontvanger in de grootste wanorde hetgeen mij bij gelegenheid mijner gedane ronde gebleken is

Petrus Fransen werd de laatste president-schepen (1798-1804) van de heerlijkheid Vlierden en tevens de eerste burgemeester van de gemeente Vlierden. Die laatste functie werd in de beginjaren na de franse tijd (maire) ook wel eens als schout aangeduid. Het dagelijks onderhoud verdiende Petrus daarnaast als landbouwer en winkelier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*