Categorieën
1901-2000 Genealogie Generatie 12 Iedereen Kwartierstaat Parenteel Stamreeks

1931 Harry van Asten

DiagramIn Tilburg wordt op 16 november 1931 Henricus Adrianus Carolus van Asten, zoon van Henricus Johannes Wilhelmus van Asten (1893) en Catharina Maria Paulina van Baest (1891) geboren.

Harry trouwt op 11 mei 1961 met Erna Voebel (1939).

Kinderen van Henricus en Erna:

  1. Philip Jan van Asten geboren in Den Haag op 15 november 1963.

Harry trouwt in Ophemert op 11 mei 1970 met Elisabeth Fransen (1942).

Kinderen van Henricus en Elisabeth:

  1. Jenny van Asten geboren in Wassenaar op 14 december 1970.
  2. Joris Jan Rudolf van Asten geboren in Callantsoog op 14 mei 1974.

19 reacties op “1931 Harry van Asten”

Hi Harry!

I’m surprised that here is no mention of the Auburn-Cord (Duesenburg). Am I correct it appears on photo#15? Altho I believe that the1937 model had the exterior exhaust ducts from the hood to the fender.

Interessante family tree .

Herman,
Wyevale,ON, Canada
jh_vanwes@yahoo.ca

Het schilderijtje heb ik gemaakt in 1971 , van de boerderij die ik had in Ophemert aan de Waal. Op de achtergrond is de 5-slietige [5 palen] hooischelf te zien, daar was er in de omgeving nog maar een van. Er was een grote boomgaard bij met zeldzaam geworden appelsoorten. Rechts onder het rode pannendakje de aangebouwde broodbakkerij die gestookt werd met takken. Rechts, niet zichtbaar was nog een oude schuur, dat vonden Annemiek en Jenny, en ook Philip, het mooiste.

Tot 1950 was in Brabant rond Tilburg-Breda veel roggeveld, vóór ons huis was het veld van boer Pulskens, in de zomer rogge en in de winter spurrie [=veevoer]. Er stonden altijd veel korenbloemen in en we maakten er gangen in. Erachter lag nog een klein veldje [“het kwikveld”] waar in 1940 een Duitse generaal met een Fieseler Storch landde. Er kwamen daarna Duitse barakken en het huis aan de Bredaseweg werd een telefooncentrale. Een derde veld was de windhondenrenbaan [touw op rollen met een bontje] met een groen houten huisje voor de spullen. Op 10 mei 1940 schuilde daarin een man met zijn fiets toen een Stuka vlieger dacht dat er een bunker stond. De bom viel [na een boel geloei van de Stuka] op het kwikterrein ongeveer 50 meter verder , het huisje ging aan stukken, de man met fiets bleef gewoon overeind [groot nieuws was dat] en bij ons gingen voor het eerst [later nog een paar maal, o.m. met de V-1 op 2 feb 1945 , alle ruiten eruit. Wat velen niet weten is dat deze vliegende bom uit het Westen kwam : omgedraaid door jachtvliegtuigen (Tempests) ; later zag ik er nog een die zacht fluitend over de Thomas à Kempisstraat zweefde, motor af]. Wij stonden met vader op de keldertrap en Ap [6] zei alsmaar : “vader zeg dat ze ophouden !”.Ook de Bredaseweg werd gebombardeerd , een auto van DNB met bankbiljetten vloog het bos in , en een auto met Reckitt’s zakjes blauw [voor de was] vloog open [Reckitt’s alles blauw, inclusief de bomen]. Mijn [1e] fiets had geen kettingkast [te zien op een foto met Ap erop], maar ’s avonds op 10 mei had ze er wel een : op de Bredaseweg vond ik een mooie tussen de bergen schroot.’s Morgens erna vluchtten we met de auto naar Esbeek , de brug over de Leij werd achter ons door de wachtsoldaat even gemakkelijk opgeblazen als dat hij ons nog had doorgelaten. Wij kinderen vonden het allemaal even prachtig maar onze ouders waren de hele oorlog lang wit om de neus.

Brevet B. Hiervoor moest ik met een Grünau-9 [ESG, Erster Schulgleiter] opstijgen en met een bocht naat het veld weer terug landen. Toen ik boven kwam vloog beneden de lier in brand zodat ik genoeg te kijken had, ik zag het mannetje naar de blusser rennen. Wat ik niet zag was dat ik ver buiten het veld belandde en na draaien moest ik vóór de veldomheining steil optrekken om eroverheen te komen. Daarna viel- ie natuurlijk meteen plat en moest een kilometer terug naar de startplaats gesleept worden met een hoop gescheld na mijn overlandvlucht van 10 hm. De snelheidsmeter was van een Duitse Heinkel 111, achtergebleven uit de oorlog. En de hele tijd dat ik boven was bibberde ik van de schrik want dat ding daalde 2 meter per seconde zodat ik voor iets anders geen tijd had. Het brevet B heb ik dus gekregen voor heelhuids weer beneden komen zonder eigen bijdrage : Act of God.

In 1940 [na de eerste Duitse bombardementen op en om de stad] kregen we brandvrije idenditeitsplaatjes van de Luchtbeschermingsdienst. Dat plaatje moest je altijd aan het koord om je hals dragen. Aan het schrift kun je hier zien dat het plaatje door mijn vader is ingevuld. Op de achterzijde : Identiteitsplaat Stella Maastricht . Goedgekeurd L.B.D. Nederlands Octrooi aangevraagd.

Ad: Harry had zijn eigen Amilcar. Compleet met plaquettes op de radiator zoals destijds te doen gebruikelijk.

Harry: Ap klaagt dat hij er nooit in mocht, maar dat herinner ik me toch niet.

Ab: Die ene keer, dat ik erin mocht, was voor de foto. Die foto heb ik ook nog.

Harry: We hebben ook jarenlang gespeeld met “De Witte Wielen” [van een oude kinderwagen] ; we maakten er instant autos en van alles mee, één van de wielen was dan stuurwiel.

Dit broodtrommeltje [het had een groene draagband] kreeg ik van mijn ouders toen we op de Broederschool [1938-1944] waren. Broeder Leodegarius maakte met onze klas prachtige wandeltochten [door de Gilzerbaan] naar de bossen rond Tilburg, of naar de Hasseltse Kapel in mei. Het trommeltje is op heel wat tochten mee geweest, ook om rupsen in te zetten want Broeder Noterus op zijn beurt liet ons zien hoe je vlinders kon kweken. Die Broeders dat waren ieder voor zich echte onderwijzers en heel inventief ; we leerden veel van ze. Nog voor Joris bracht ik rupsen van Dagpauwogen en Kleine Vossen uit Holland mee naar Zoersel in België , hij vond het prachtig dat er een tijdje later wel honderd vlinders uit kwamen. Aan het vergaren van de kennis voor dergelijke experimenten heeft dit trommeltje heel wat bijgedragen.

Genomen achter De Witte , op de achtergrond [lichte vlek] het Heunwiel , een moerasplas waar oom Karel zijn Husqvarna motorfiets in reed en die er vermoedelijk nog ligt. Naast H.A.C. zit Nellie van Asten (overl. begin 2011), oudste dochter van oom Sjef.

“Hakkie” en “Appie” , school , 1940. Eerder waren we op de Montessori Kleuterschool . Toen ik er heen ging [1937] wilde Ap ook en hoewel hij te jong was werd hij toch toegelaten. Op deze lagere Broedersschool was een broeder Noterus die rupsen en vlinders kweekte , dat heb ik toen van hem geleerd. De beste vindplaatsen waren de Korenbloemstraat [Lindenpijlstaart] en de Berkendijk [alle soorten, Kleine Vos, Dagpauwoog en Wapendrager].

Ab: Deze foto is genomen voorjaar 1940, kort vóór de inval van de Duitsers.( Li: Ap, re: broer

Harry: Op 10 Mei 1940 werd Tilburg( Gilze-Rijen,vliegveld) gebombardeerd.Voor de eerste keer alle ramen uit het huis aan de Ringbaan West.

Wij zaten in de kelder en bij het horen van de explosies riep ik tegen vader:” Zeg toch dat ze ophouden !”. Harry: Voorjaar 1940, kort vóór 10 mei. We hebben juist nieuwe geweren gekregen (de speelgoedleverancier van Tilburg was Jan van Nuenen in de heuvelstraat). Foto vóór Ringbaan West 286, de auto : Ford Junior waarmee we op 11 mei vluchtten naar Hilvarenbeek-Esbeek. Nadat we de brug over de Lei passeerden werd ze net zo gemakkelijk meteen door de soldaat-wachtpost opgeblazen : we konden niet terug.

De bomen op de achtergond herinner ik me nog goed ! [vader had er later altijd spijt van dat hij de Amilcar verkocht had]. De koppeling was ‘automatisch’ : platen in olie zodat je altijd vloeiend wegreed [later methode bromfiets]. Ap is er bijna in geboren want op de rit naar het ziekenhuis was een rood stoplicht , naast Hotel Riche op De Heuvel. Ik was er ook bij en hield me vast aan de ‘zilveren’ [chroom] stang achter de [2] zitplaatsen. De stoelenbekleding was rood leer.
krullebol = H.A.C. van Asten (3 jaar)

In september-oktober 1944 gingen we weer eens naar boer Verhoeven in Riel [waar we in de zomer voor de veiligheid al op het land hielpen] . De Engelse granaten [tussen twee fronten] vlogen toen al fluitend over ons heen, oostwaarts. In de schuur stond plotseling een witte Rode Kruis auto met twee Germaanse SS-ers in uniform : deserteurs. Ze waren uiterst voorzichtig en bleven binnen. Van een van hen kreeg ik een Berrington’s Taalgids [Engels, kwijt geraakt]. Ap herinnert zich dat we met onze bolderkar daarna twee koffers van die lui ophaalden [met burger kleren of zo ?], ze werden thuis in de kelder gezet en ze zijn later opgehaald, niet door die twee. Ze waren natuurlijk bang voor hun eigen mensen [desertie] maar ook voor de geallieerden [Germaanse SS, Nederlanders]. Deze herinnering zou kunnen verklaren waarom nog vóór de bevrijding bij ons een kist sterappels werd bezorgd met een briefje : ‘voor de paardenhandelaar van Asten’. Vermoedelijk was het een bedankje voor het onderdak brengen van de twee koffers. Het is namelijk wel mogelijk dat die deserteurs de boer gevraagd hebben wat wij en onze vader daar deden en boer Verhoeven kan zoiets gezegd hebben als ‘Oh , dat is een paardenhandelaar’ om de knapen niet achterdochtig en gealarmeerder te maken dan ze al waren. Ze kunnen later onze naam en adres gevraagd hebben. Als het zo gegaan is zijn ze kennelijk zonder kleerscheuren naar huis geraakt nadat ze bij hun onderdeel op de vlucht uit België waren ‘achtergebleven’.

Het Engelse kampement [ nov 1944] op de Ringbaan West weet ik natuurlijk nog goed , een kapitein van de Intelligence was bij ons ingekwartierd nadat Norman en Bill [uit Liverpool] bij ons waren. We zaten een keer in een tent met de soldaten te praten, die af en toe onopvallend naar mijn schoenen keken, dwz. naar de maat ervan. Zelf zag ik het niet zo, maar het waren hoge schoenen van opa van Baest, een paar maten boven mijn maat. Diezelfde dag waren hoog boven ons twee knallen en een witte streep heel hoog in de lucht. Dat was een V-2 die sneller dan het geluid ging [hoogte 80 km] op weg naar Antwerpen of al aan zijn val begonnen. In 1942 stond Langs de Ringbaan iets anders : een compagnie AFrika Korps van Rommel, de camouflage met palmtakken nog op de zandkleur geverfde voertuigen . Een paar palmtakken heb ik nog lang gehad maar ze zijn bij verhuizingen verloren geraakt.

In 1939 maakten we met onze buurman Jan Leijten [*] een autorit [vader had een Chevrolet geleend] naar de Peel-Raamstelling, daar zagen we de dynamietblokjes al om de bomen gebonden. In de auto vertelde de buurman dat hij op diëet moest, maar wij verstonden dat als : ik moet op de jeet. Nooit hebben we ondanks veel discussie uitgevonden wat een jeet was. In 1938 was al iets soortgelijks gebeurd toen Beatrix geboren was. We vroegen ons toen af of iemand zo plechtigs als de koningin een kont had of niet. We dachten wel van niet maar ook na discussie : nooit opgelost want we trouwden niet met prinsessen. Later zag ik uit vaders auto een verhuiswagen met achterop ..ENSCHEDE , te lezen als ..EN SCHEDE en ook dat toen voor lange tijd niet opgelost.

De Hanomag [1949] stond bij een boer in de schuur op de Boxtelseweg in Schijndel. Een keer mocht ik hem binnen rijden, maar ik vergat de deur [scharnieren achter] dicht te doen en reed het ding vast tegen een eiken paal van het dak van de schuur. Snel stoof ik achteruit maar vader had de schuurdeuren al dicht gedaan. Ik reed met een daverende bons de lat eraf toen de deuren opensprongen. Er volgde toen een cursus stiltimmeren want de boer was thuis maar tot zover had hij niks gehoord, en later heeft hij het ook niet gemerkt hoewel ons verfwerk natuurlijk niet af was.

Bij Karel in Vught , bij De Witte , krullenbol = ik , links = Nelly (overl.2011) van oom Sjef.
De auto is een Amilcar (N 3794) .
Op de achtergrond zie je de ramen van de kegelbaan van De Witte.
Jaar : 1934.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.