Categorieën
1901-2000 Genealogie Generatie 12 Iedereen Kwartierstaat Parenteel Stamreeks

1933 Ap van Asten

bekijk Adrianus Maria van Asten in het dynamisch geneagramIn Tilburg wordt op 26 december 1933 Adrianus Maria van Asten, zoon van Henricus Johannes Wilhelmus van Asten (1893) en Catharina Maria Paulina van Baest (1891) geboren.

Ap trouwt in Wenen (Oostenrijk) op 19 juli 1963 met Susanne Wimmer.

Kinderen van Ap en Susanne:

  1. Paul van Asten geboren op 17 april 1965.

9 reacties op “1933 Ap van Asten”

Joris: van links naar rechts: Hendrikus (Harry) 1852 – Johannes Servatius (Servaas) 1833 – Marinus 1848 – Johannes Cornelis (Jan) 1830 – Johannes Hubertus (Bart) 1842 – Wilhelmus Antonuis Johannes (Toon) 1840 – Adriaan (Ad) 1837. Deze MG A bj: 1961 kocht ik in 1990, met de bedoeling om “mijn eerste pensioenjaren op te vullen”. De auto was weliswaar rijdend, maar daar was alles meegezegd. Na een grondige restauratie met zoveel mogelijk originele onderdelen en een algehele lak- spuitbeurt kwam de auto in Juli 1992 weer op de weg. De auto werd op de klassieke auto-rai in Mei 1999 tentoongesteld op de “MGA -type owners Holland” stand. De MGA staat officieel ingeschreven in het MGA -register d.d. 15-02-97 onder inschrijvingsnummer 93. De auto nam deel aan het UAP Concours 1994 op het circuit van Zandvoort tijdens de “18th Historic Zandvoort Trophy 1994”.

Deze MG B bj: 1966 heb ik in Mei 1987 aangeschaft als restauratieobject. De auto was niet rijdbaar (Motor defekt), bedrading voor groot gedeelte doorgebrand. De kap ontbrak, “verminkt” dashboard, niet werkende remmen/handrem, verwaarloosd interieur. Na een door mijzelf uitgevoerde restauratie, m.u.v. de motor, die ik heb laten reviseren, kwam de auto voorjaar 1989 voor het eerst, na de APK -keuring, op de weg. De wagen is geheel in originele staat; de zwart lederen stoelbekleding is weliswaar niet echt mooi meer, maar wél origineel.
Deze auto is nog “positief geaard”. (+ pool van de accu aan de massa), en heeft 2 accu’s van 6 Volt. Ik heb op Zandvoort één maal meegedaan met een race voor historische automobielen in 1997. Alles bleef heel, incl. ikzelf!

De bijtring is één van twee die we hadden en die indertijd werden aanbevolen voor het oefenen bij het tanden krijgen. Je ziet ze nu zelden of nooit meer, ze waren van een taai materiaal zodat je pas na lange tijd iets van slijtage zag.

Een van onze kruiken,de koperen, deze was de warmste en er waren nog twee andere van verzinkt ijzer.
Tussen 1935 en 1950 waren het koude winters zodat ze dikwijls gebruikt zijn. Vóór we ze in gebruik namen moest je flink schudden met de dop naar beneden om op lekken te controleren.

Bidprentje V-1 op 2 februari 1945 op Mariëngaarde, 80 m van ons huis Ringbaan West. no2 : Wim van Pelt, 9 okt. 1932. Misdienaar die Ap verving omdat die die dag ziek in bed bleef en alleen onder de glasscherven raakte. De V-1 vloog met uitgeschakelde motor oost [niet west-] waards de achtergevel van de kerk in. Een tijdje later zag ik eenzelfde V-1 [die waren door jachtvliegtuigen omgekeerd door de vleugel te tippen] over ons huis zweven, hij landde achter Tilburg in de weilanden, ik hoorde het geruis toen hij onder een wolk kwam, hoogte ca. 300m.

Dit is die kapel,nadat er op 2 februari 1945 een VI op terecht was gekomen,bedoeld voor Antwerpen.
Veel doden en gewonden. Er was juist een kerkdienst gaande ( 09.00 v.m.).Een misdienaar werd gedood en de andere moest een oog missen.Ik zou één van die misdienaars geweest zijn,ware het niet,dat ik die week af moest zeggen omdat ik met hoge koorts en een z.g. negenoger in bed lag in de kamer aan de kapelzijde van ons huis.Ik herinner mij de enorme klap en de glasscherven op het bed.

Harry: Van de panlatten van die V-1 inslag maakte ik in onze tuin een vliegtuig ; de motor was een Lucas startmotor met een Engelse legeraccu en de propeller was ook een panlat. We stelden ons voor dat we er echt mee boven Tilburg zouden vliegen. De kleur was legergroen : een jerrycan verf ‘gehaald’ bij een Engelse compagnie die tegenover ons huis bivakeerde. Met mijn vriend Christ Rockx probeerden we eerst de startmotor op sterkte : ik hield met tussenkomst van een hemd de as vast en Christ het huis. De motor werd goedgekeurd : hij bleef stil liggen en ik draaide rond. Onze buren Wouters maakten van het vliegtuig een foto, die is verloren gegaan, maar ergens is nog een opname die een stukje van het toestel laat zien. Het was in de winter van 1944 en alles gebeurde bij min 10 tot 15 graden.

Hier zie je mij ( Ap) op de fiets van Harrie( met houten blokjes op het pedaal om bij de trapper te kunnen).1941. Het is op de Ringbaan West,ter hoogte van het huis waar wij woonden.Op de achtergrond “Huize Marëngaarde”,’n voor die tijd vrij luxe bejaardenhuis,met kapel( recht t.o. ons huis, no: 286.)Op de volgende foto meer over die kapel.

Harry: Dat was mijn eerste fiets, beige geschilderd ; onze fietsen veranderden regelmatig van kleur. Rode verf maakten Ap en ik in de oorlog met water, bakstenen en schuurpapier, we leverden iedere dikte.

“Hakkie” en “Appie” , school , 1940. Eerder waren we op de Montessori Kleuterschool . Toen ik er heen ging [1937] wilde Ap ook en hoewel hij te jong was werd hij toch toegelaten. Op deze lagere Broedersschool was een broeder Noterus die rupsen en vlinders kweekte , dat heb ik toen van hem geleerd. De beste vindplaatsen waren de Korenbloemstraat [Lindenpijlstaart] en de Berkendijk [alle soorten, Kleine Vos, Dagpauwoog en Wapendrager].

Deze foto is genomen in voorjaar 1940, kort vóór de inval van de Duitsers.( Li: Ap, re: broer Harry)
Op 10 Mei 1940 werd Tilburg( Gilze-Rijen,vliegveld) gebombardeerd.Voor de eerste keer alle ramen uit het huis aan de Ringbaan West.
Wij zaten in de kelder en bij het horen van de explosies riep ik tegen vader:” Zeg toch dat ze d’r uitscheiden!!!!!!!!”.

Toen Ap trouwde [Wenen 1963] gingen we er heen met een KLM DC7-C die [Ap geregeld] alleen voor ons vloog. Onderweg bij Frankfurt [daar is altijd een onweerfront] kwam er hevige remous waarvoor we de riemen moesten om doen. Moeder zat voorin de krant te lezen, toen de stewardess ‘Fasten your belts’ omriep , keek moeder lachend om en riep : ‘ik zit goed, dat hoeft niet’ , en ze ging door met het lezen van De Volkskrant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.